Syguide

Vill du lära dig hur du syr en one piece jumpsuit? Följ då denna väl beskrivande guide som vägleder dig genom alla momenten.

Del 1: Tillbehör
Innan du sätter igång att sy en one piece behöver du följande material:

 • Mönster kan du hitta i de flesta syaffärer men även på Internet. Om du väljer att köpa mönster på nätet är det viktigt att du kommer ihåg att one piece även kan gå vid benämningen overall, heldräkt, mysdräkt och sparkdräkt.
 • Tyg i sweatshirtkvalitet eller annan tjock trikå fungerar utmärkt. Du hittar dessa tyger i mer välsorterade tygaffärer samt på nätet. Detta tyg kallas också collagetyg. Annan trikå som kan fungera bra är velour och interlock men det beror på vilket utseende du vill jumpsuit dräkten ska ha. Originalet är sytt i sweatshirtkvalitet. Tygåtgång (dvs hur mycket tyg du ska köpa) anges i mönstret. Tvätta alltid tyger innan du börjat sy så att du inte får en tråkig överraskning vid första tvätten av det färdiga one piece plagget och inser att det har krymt eller ändrat färg.
 • Muddväv används till att sy muddarna i ärm- och benslut. På samma ställe i tygaffären kan man till stor sannolikhet hitta matchande muddväv. Tänk på att även tvätta muddväven lik så tyget innan man använder det.
 • Blixtlås, i mönstret kan man läsa hur långt blixtlås man behöver för att det ska passa den one piece dräkt man syr. De flesta syaffärer har blixtlås klippta i färdiga längder men det är inte säkert att dessa längder passar den längd man behöver och det kan därför vara bra att att köpa blixtlås i metervara och på sätt vara säker på att man får den längd man behöver.
 • Symaskin, det går bra att sy en one piece med en vanlig symaskin som bara har raksöm och sick-sack men resultatet blir lite proffsigare om du använder en overlockmaskin vars huvudsakliga syfte är att sy i stretchiga tyger. Om du kommer använda dig av en vanlig symaskin hittar du tips för det längre ner. Tänk på att du behöver en blixtlåspressarfot till din symaskin.
 • Symaskinsnålar, när man börjar sy sin one piece i trikå är det viktigt att använda anpassade nålar för trikåtyger. Nålarna går också vid benämningen jersey-nålar och ballpoint needles. Den rundade spetsen går emellan tygets maskor istället för igenom dem vilket kan orsaka hål och revor i tyget. Dessa säljs i mer eller mindre alla syaffärer.
 • Andra sybehör, tråd, sax, knappnålar, måttband och eventuellt tillfälligt textillim.
Del 2: Tillvägagångssätt
 • Klipp ut eller rita av ditt mönster i rätt storlek. Hur man väljer rätt storlek anges på det mönster man har valt för sin jumpsuit. Finns det ingen sådan hjälp får man mäta sig själv och sedan jämföra med sitt mönster. De mått som är relevanta för en one piece är byst, midja, innerbenlängd, höft, armlängd samt måttet från nacken-mellan benen-upp till halsen. Det som utmärker denna dräkt är att den sitter väldigt löst så tänk på att lägga till så mycket rörelsevidd man vill ha när man jämför med jämför med one piece storlekarna på mönstret.
 • Lägg ut tyget på en öppen yta och lägg sedan på one piece mönstret. Se till att du lägger mönstret med trådraken åt rätt håll. Det gör du genom att lägga den långa pilen som finns på varje mönsterdel parallellt med stadkanten på tyget. Stadkanten är de kanter som inte har blivit klippta, dvs sidorna på tyger. Nåla fast mönsterdelarna med knappnålar.
 • Klipp till delarna från tyget. När du klippet är det viktigt att tyget ligger plant och inte är sträckt. Skulle det vara det får inte mönsterdelen rätt form. Lägg till så mycket sömsmån som anges i one piece mönstret om det inte är inkluderat i mönstret. Information om detta hittar du i beskrivningen som följer med mönstret. Vanligt är att använda 1 cm sömsmån. Kom ihåg att klippa upp sprundet mitt fram där blixtlåset ska sitta.
 • Nåla och sy axelsömmarna. Lägg framstycke och bakstycke mot räta (med det som ska bli utsidorna mot varandra). Nåla ihop i båda axlarna och sy på maskin. Om du vill kan du lägga in ett smalt vävt band i sömmen för att göra one piecen stadigare.
 • Nåla och sy ihop sömmen på luvan med rätsidorna mot varandra.
 • Sy fast luvan i halsen. Var noga med att sömmen på luvan hamnar mitt bak på bakstycket och börja nåla därifrån runt halsen mot framstycket. Sy fast luvan.
 • Sy blixtlåset. Blixtlåset ska börja vid markeringen på mönstret och gå hela vägen upp i luvan. Se till att ditt blixtlås är några cm längre än den sträckan. Lägg ut din halvfärdiga one piece på golvet eller på ett stort bord och släta till den så att den ligger som man vill att den ska vara när den är klar. Lägg ut stängt blixtlås på dräkten så att nederkanten ligger ett par cm under sprundets slut och överkanten ligger ett par cm över luvans topp. Ta försiktigt upp framstycket över blixtlåset och vik in kantens sömsmån så att den ligger snyggt mot blixtlåset (så som det ska se ut när det är klart). Nu är det smidigaste att använda tillfälligt textillim och limma fast blixtlåset så att du ser att det hamnar rätt. Har man inte sådant lim kan man nåla istället. Fixera blixtlåset hela vägen. I nederkanten kan man klippa ett uppochnervänt v så att det blir lättare att vika in sömsmånen. Öppna blixtlåset och vik ut sömsmånen igen så att tyget ligger slätt med blixtlåsets baksida uppåt. Har man nålat från framsidan får man försiktigt flytta över nålarna tillbaksidan utan att flytta på blixtlåset eller tyget. Sy med en blixtlåspressarfort från luvans topp ner till botten och upp på andra sidan.
 • Eventuellt foder. Har luvan foder ska du sy fast det på din jumpsuit nu. Lägg foderluvan räta mot räta med ytterluvan och sy längs blixtlåset med blixtlåspressarfoten. Vänd inte foderluvan på plats och sy fast längs halssömmen.
 • Sy fast ärmarna. Se till att ärmarnas axelmarkeringar hamnar mitt för axelsömmarna. Nåla och sy fast. Nåla och sy ärmsömmen på en gång. Se till att heldressens sömmarna matchar fint i armhålan.
 • Sy innerbensömmen, från benslut till benslut.
 • Sy fast muddarna. Vik muddbitarna räta mot räta längs med trådraken och sy ihop sidan så att det bildar en cylinder. Vik cylindern dubbel så att sömmen hamnar på insidan. Gör likadant med allt fyra muddar.
 • Sy fast muddarna i heldressen one piece. Vänd overallen ut och in och lägg in ärmmudden i ärmen. På så vis blir det räta mot räta. Lägg muddsömmen mitt för ärmsömmen. Troligtvis kommer mudden vara mindre än ärmen. Mät då ut mitten på mudden och ärmen och se till att dessa punkter hamnar mitt för varandra. Nåla fast. Sträck ut mudden samtidigt som du syr fast den i ärmen. Gör likadant med andra ärmen och de både benen.
Del 3: Tips & råd
 • Har du ingen overlockmaskin kan du använda en vanlig symaskin. När du syr i trikå (elastiskt tyg) måste du använda en elastisk söm. Exempel på sådana är liten sicksack, fuskoverlock och förstärkt raksöm. Titta i instruktionsboden som hör samman med din symaskin för att se hur du ska ställa in maskinen rätt.
 • Lätta lite på pressarfotstrycket om man syr på en vanlig maskin så dras in tyget ut. Titta i instruktionsboken till maskinen för att ta reda på hur man gör detta.
 • Har one piece modellen som du ska sy fickor så ska du sy fast dem först. Följ beskrivningen i mönsret.