Historia

Redan under 70-talet var one piece dräkten en väldigt populär klädsel som användes framför allt av kändisar i USA men även vanliga medborgare. Det som gjorde dressen unik och spännande var dess tyger och utstyrsel. Det var precis som att en helt ny era inom modebranschen hade startats. Många var väldigt skeptiska till den nya klädstilen men säg något som är populärt och det inte finns personer som avskyr det.

Under nästan hela 70-talet kunde man se personer driva runt i dessa kläder. Det fanns one pieces som var avsedda för hemmabruk och partybruk. Det som skilde dessa åt var hur de satt och hur de såg ut. Den dressen som användes hemmavid framför TV:n eller när man städade satt lite lösare och dess tyg var tåligare och mindre stiligt än den som användes på diskoteken runt om i Hollywood men även andra delar av världen.

Till vänster ser du en bild på en affisch som verkligen visar hur en man iklädd en sådan dräkt på 70-talet kunde se ut. Den dräkt på bilden är väldigt enkel i förhållande till andra dräkter som fanns under denna tid. Även om den är enkel och ganska simpel i sin design avger personen ett coolt utseende i den. Samtidigt som affischen avger lite macho i den t.ex där det står: ”Are you man enough to fill it?” så låt dig inte tro att det endast var sådana personer som hade den på sig. Det fanns väldigt spinkiga personer som klädde sig i den och det fungerade alldeles utmärkt eftersom dessa fick använda en mindre storlek för att få till den passform de behövde. Längst ner på affischen står det $45, motsvara förmodligen de priserna vi ser idag, nämligen runt 800 kronor.
För att få en bättre förståelse om hur den kunde se ut kan du tänka dig den typiska Elvis bilden. Nämligen den där han faktiskt är iklädd en one piece och runt midjan har han ett band som håller samman dräkten.

Mot slutet av 1970-talet började dräktens popularitet avta och det fanns inte längre samma intresse för dräkten än vad det funnits tidigare. Det fanns givetvis fortfarande människor som använde den men det var betydligt färre än vad det hade varit tidigare år. Under 80-talets mitt kom den visserligen tillbaka fast under ny tappning då den användes av skidåkare som en overall i skidbacken, även denna kallades one piece. Har du sett Sällskapsresan med Stig-Helmer i filmen Snowroller finns det ett väldigt bra exempel på hur dessa dräkter såg ut. Titta på videoklippet för att se.

Både den one piece jumpsuit som fanns under 70-talet och 80-talet går att köpa än idag även om man inte ser alls samma mängd människor använda sig av den. Idag är det framför allt dräkten som är avsedd för mys som är populär. Titta in hos Piece of Norway och köp en om du vill ha en sådan.